MODERNIZACJA CHLEWNI I ŻYWIENIE NA MOKRO - A DOBROSTAN LOCH



Wprowadzenie żywienia na mokro wiązało się z modernizacją sektora loch prośnych. Skutkiem przebudowy jest nowa hala z wyodrębnioną częścią legowiskową, pokrytą grubą warstwą ściółki, gdzie ciężarne lochy mają dużo miejsca do odpoczynku, a obecność słomy pozwala im swobodnie realizować swoje naturalne odruchy rycia w podłożu. Wbrew początkowym obawom, likwidacja kojców z przegrodami, nie była powodem przejawów agresji między zwierzętami, a hierarchia w stadzie ustaliła się szybko i praktycznie bezproblemowo.
Podłoga hali, w części w której znajdują się stacje do żywienia na mokro, została wykonana z rusztu betonowego, co umożliwia szybkie usunięcie z otoczenia zwierząt wilgoci pochodzącej z odchodów. Dzięki temu, mimo, że stado żywione jest na mokro, podłoga nie jest nadmiernie zawilgocona i ciężarne lochy nie ulegają urazom kończyn przemieszczając się między sektorami hali. Dodatkowo, zmodernizowana i wydajna wentylacja ułatwia osuszanie podłogi i pomieszczenia, więc ciężarne lochy przebywają w środowisku suchym i bezpiecznym.

ZREALIZOWANE! Remont i modernizacja dachu budynku kuchni paszowej – w ramach projektu POP



W pierwszym etapie projektu POP, oprócz badań w grupie kontrolnej loch prośnych, zaplanowane były inwestycje. Jedną z nich był remont dachu starego budynku dawnej stodoły, tak by można w nim było umieścić kuchnię paszową. Choć w trakcie całej realizacji inwestycji rejestrowaliśmy wszystko na zdjęciach to jednak dopiero po oddaniu kuchni paszowej do użytku zamieszczamy krótkie sprawozdanie. Było trochę przeciwności i małe opóźnienie, ale wszystko zakończyło się ostatecznie w terminie i można powiedzieć w ekspresowym tempie - od sierpnia do listopada 2023. W zakresie prac remontowo-modernizacyjnych wykonano nowe pokrycie dachu na budynku stodoły zlokalizowanym na terenie fermy Borzymie, wzmocniono ściany oraz zamontowany kuchnię paszową do żywienia płynnego loch prośnych. 27.11.2023 lochy otrzymały pierwsze eksperymentalne dawki innowacyjnej receptury płynnego żywienia, w których głównym komponentem jest kiszonka z lucerny.

Loszki na nowym!



Lochy drugiej grupy eksperymentalnej już na nowym mieszkaniu. Jeszcze tydzień wcześniej wszystko było w powijakach, ale monterzy Wedy wykonują dobrą robotę. W tym tygodniu jest też rozruch instalacji płynnego żywienia z innowacyjną paszą w niej. Trzymamy kciuki!

Promocja projektu na Targach Rolnych AGRO POMERANIA 2023



W dniach 8 – 10 września 2023 roku w Barzkowicach odbyły się jubileuszowe XXXV Targi Rolne. Organizatorem wydarzenia był Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Barzkowicach, partner współuczestniczący w pracach grup operacyjnych, którym przewodniczy Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy. Targi w Barzkowicach odbyły się w 100-lecie doradztwa rolniczego w Polsce. Trzy dni wypełnione były spotkaniami, imprezami oraz licznymi atrakcjami przygotowanymi przez organizatorów i wystawców dla wielu przybyłych gości. Do Barzkowic przyjechali również przedstawiciele parlamentu, rządu oraz samorządowcy. Na stoisku Instytutu Zootechniki PIB, odwiedzający mieli możliwość porozmawiania o planowanych rezultatach działań dofinansowanych z „Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” w ramach Działania Współpraca, PROW 2014-2020, m.in. o pracach grupy operacyjnej POP- Płynnie Odżywiona Puławska, realizującej operację pt. „Nowatorska technologia żywienia świń puławskich, jako element implementacji założeń gospodarki o obiegu zamkniętym w gospodarstwie hodowlanym”.
Więcej informacji na stronach organizatora:
https://zodr.pl
https://www.facebook.com/zodr.barzkowice

Ogólnopolska Konferencja „Rasa puławska i jej potencjał perspektywą rozwoju dla małego przetwórstwa i handlu rolniczego"



W dniu 13 czerwca br. odbyła się w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ogólnopolska Konferencja „Rasa puławska i jej potencjał perspektywą rozwoju dla małego przetwórstwa i handlu rolniczego", zorganizowana przez Ośrodek Hodowli Zwierząt Zarodowych w Chodeczku, specjalizujący się w hodowli tej rodzimej rasy świń. Konferencja wpisuje się w szeroko zakrojone działania mające na celu wsparcie hodowli świń ras rodzimych. Z tej perspektywy warto podkreślić rolę naszej grupy realizującej operację "Nowatorska technologia żywienia świń puławskich, jako element implementacji założeń gospodarki o obiegu zamkniętym w gospodarstwie hodowlanym". Dzięki synergicznym działaniom - rozwojowi innowacyjnych, zrównoważonych technologii żywienia, poprawie dobrostanu zwierząt i promocji wyrobów tradycyjnych przyczyniamy się do wsparcia i rozwoju polskiej hodowli trzody chlewnej, jednocześnie zachowując unikalną różnorodność biologiczną.
Więcej informacji nt konferencji, na stronie:
https://www.topagrar.pl/articles/aktualnosci-branzowe-swinie/rasa-pulawska-najlepsza-dla-malego-przetworstwa-i-rhd/

Pierwsze prosięta w naszym projekcie



Podczas gdy trwa realizacja kolejnych etapów prac i inwestycji zaplanowanych w ramach projektu „POP – Płynnie Odżywiona Puławska”, pierwsza grupa doświadczalna loch wydała na świat takie oto piękne maleństwa. Średnia masa ciała urodzonych prosiąt wynosiła około 1,5 kg. Zarówno lochy z tej grupy, jak i ich potomstwo są odchowywane jeszcze w starej chlewni i na tradycyjnej karmie. Lochy żywione są mieszanką paszową suchą (w postaci sypkiej), w której głównym źródłem białka są poekstrakcyjna śruta sojowa i rzepakowa, a energii dostarcza ziarno kilku gatunków zbóż. W czasie ciąży każda locha dostaje także 0,7 kg kiszonych wysłodków buraczanych. Oczywiście nie zapominamy o ziarnie owsa, które dla zdrowia loch ma szczególne znaczenie, gdyż jest jednym z materiałów paszowych zapobiegających zaparciom okołoporodowym.

Wartość pokarmowa pasz



Ocena wartości pokarmowej materiałów paszowych to podstawa optymalizacji żywienia świń

W ramach projektu „Płynnie Odżywiona Puławska – POP” prowadzimy działania mające na celu określenia jakości i wartości pokarmowej materiałów paszowych stosowanych w żywieniu loch prośnych. W tym celu zostały już pobrane reprezentatywne próbki różnych pasz i przekazane do akredytowanego Centralnego Laboratorium Instytutu Zootechniki PIB. Oprócz podstawowych składników pokarmowych oznaczony zostanie skład aminokwasowy, gdyż to on decyduje o jakości białka. Na podstawie analizy chemicznej materiałów paszowych, przygotowanych w gospodarstwie lub zakupionych, można prawidłowo skomponować dietę loch, tak aby precyzyjnie pokryć zapotrzebowania zwierząt na składniki pokarmowe. Optymalne żywienie pozwala na oszczędne gospodarowanie białkiem paszowym i ograniczenie wydalania azotu z kałem. Dzięki temu możliwe jest obniżenie kosztów żywienia świń, a równocześnie zmniejszenie niekorzystnego wpływu produkcji zwierzęcej na środowisko. Podkreślić trzeba, że dieta loch wymaga stosowania różnorodnych komponentów z grupy pasz energetycznych – zboża, z grupy pasz białkowych - nasiona roślin bobowatych lub pasze rzepakowe, oraz często niedocenianych pasz objętościowych jak kiszonki czy zielonki. Dobrej jakości kiszonki, dzięki zawartości włókna i obecności bakterii probiotycznych mają korzystny wpływ na zdrowie i dobrostan zwierząt. Należy pamiętać, że dobra jakość pasz to nie tylko wysoka wartość pokarmowa, ale także brak zanieczyszczeń mikotoksynami, metalami ciężkimi czy pozostałościami środków ochrony roślin.

Szkolenie w OHZZ



ZREALIZOWANE!

W dniach 17-18.05.2023 odbyło się szkolenie dla zespołu OHZZ Chodeczek dotyczące pracy w projekcie POP-Płynnie Odżywiona Puławska „Działanie Współpraca”

Nie tylko zarządzanie i rozliczanie, ale też ustawienie i praca w projekcie są ogromnym wyzwaniem. gdy robi się to po raz pierwszy. Uzyskanie wiedzy i szkolenie w tym zakresie pomaga uniknąć falstartu i zmniejszyć stres związany z wdrażaniem projektu. Zarząd OHZZ rozumie wagę przedsięwzięcia w ramach programu POP-Płynnie Odżywiona Puławska „Współpraca” i podjął decyzję o wygospodarowaniu środków na profesjonalne szkolenie projektowe w OHZZ. Zespół OHZZ pracował dwa dni z nomenklaturą projektową na żywym przypadku projektu POP-Płynnie Odżywiona Puławska. Zdaliśmy sobie sprawę , że projekt to praca na ludziach, praca na zmianach i że wnosimy swoje doświadczenie, ale też rozumiemy innych. Stworzyliśmy listę interesariuszy i przydzieliliśmy im role w projekcie od „pełnego zaangażowania” do „tylko informowania”. Stworzone zostały schematy projektowe, karta projektu począwszy od nazwy i motywu projektu aż po budżet i plan fazowy. Nauczyliśmy się odróżniać prace projektowe od procesowych i zadania roboczego, tak aby efektywnie zaplanować działania w ramach projektu metodą WBS. Poznaliśmy wersję oprogramowania GANTTProject do planowania działań w projekcie, która wdrożymy także w projekcie POP. Na razie jest to w wersji papierowej, ponieważ na takiej pracowaliśmy całe dwa dni, jak widać na zdjęciach. Poznaliśmy też tablicę KANBAN do codziennego zarządzania zadaniami i ustalania priorytetów, aby uniknąć przeładowania.

Na zakończenie wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty uczestnictwa.

To były bardzo owocne dwa dni.

Zasiewy traw



Zgodnie z harmonogramem prac projektu POP-Płynnie Odżywiona Puławska”, w Ośrodku Hodowli Zarodowej Zwierząt w Chodeczku przeprowadzono prace polowe związane z zasiewem traw. Mieszanka różnych traw, zebrana w odpowiednim momencie wegetacji, zostanie zakiszona, a następnie zastosowana w żywieniu loch rasy puławskiej, z wykorzystaniem nowoczesnego systemu żywienia na mokro. Technologia ta będzie elementem implementacji założeń Gospodarki o Obiegu Zamkniętym w gospodarstwie hodowlanym. Kiszonka z traw to lokalny materiał paszowy, możliwy do przygotowania we własnym gospodarstwie, który pozwala ograniczyć zużycie droższych materiałów, jak zboża czy pasze białkowe.

Spotkanie w OHZZ w Chodeczku



W dniu 3 kwietnia 2023, odbyła się w Chodeczku wizyta przedstawicieli podmiotów wchodzących w skład Grupy Operacyjnej „POP-Płynnie Odżywiona Puławska”. W spotkaniu uczestniczyli Prezes OHZZ oraz cały zespół zaangażowany w  realizację operacji, Kierownik projektu wraz z zespołem z Instytutu Zootechniki PIB oraz Przedstawiciele TechnoSfery i Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z Karniowic. Adresatem wyników realizowanej operacji będą gospodarstwa prowadzące chów świń, szczególnie w cyklu zamkniętym. Oczekuje się, że wyniki operacji przyczynią się do poprawy efektywności ekonomicznej gospodarstw, ułatwiania restrukturyzacji i modernizacji gospodarstw, szczególnie z myślą o zwiększeniu uczestnictwa w rynku, a także zróżnicowania produkcji rolnej. Ferma w Borzymiu, należąca do OHZZ Chodeczek, będąca głównym miejscem prowadzenia operacji, będzie pierwszym gospodarstwem, w którym testowane będą innowacyjne rozwiązania dotyczące żywienia loch rasy puławskiej, mieszankami płynnymi, w składzie których znajdą się kiszonki z roślin z własnych upraw. Uzgodnienia ze spotkań w ramach pierwszej wizyty studyjnej, były kluczowe dla realizacji dalszych zaplanowanych działań. Ocena stanu wyjściowego, zapoznanie osób zaangażowanych w realizację operacji z organizacją w gospodarstwie należącym do OHZZ, jak również z aktualnie stosowanymi zasadami produkcji rolnej oraz chowu świń, były ważnym punktem wyjściowym dla dalszych aktywności grupy.

SPOTKANIE W BALICACH



W dniu 9 marca 2023, w Balicach, odbyło się pierwsze po uzyskaniu informacji o przyznaniu dofinansowania, spotkanie Grupy Operacyjnej „POP-Płynnie Odżywiona Puławska”. W spotkaniu uczestniczył Dyrektor ds. Nauki Instytutu Zootechniki PIB, Kierownik projektu, Prezes OHZZ w Chodeczku Przedstawiciel TechnoSfery oraz pracownicy zaangażowanych ośrodków. Motywacją do realizacji projektu, jest poprawa sytuacji na rynku trzody chlewnej, w zakresie uciążliwości operacji hodowli oraz uniezależnienia od importu białka. Celem działań grupy operacyjnej jest opracowanie i udoskonalenie technologii żywienia loch rasy puławskiej, będącej nowatorskim połączeniem nowoczesnego systemu żywienia na mokro z wykorzystaniem kiszonych pasz włóknistych z traw oraz lokalnych roślin białkowych. Technologia ta będzie elementem implementacji założeń Gospodarki o Obiegu Zamkniętym w gospodarstwie hodowlanym, co umożliwi racjonalne zarządzanie produkcją świń poprzez efektywne wykorzystywanie lokalnych surowców, ograniczenie kosztów żywienia, uniezależnienie od pasz importowanych, zwiększenie bioróżnorodności roślin uprawnych i zwierząt gospodarskich oraz dywersyfikację działalności rolniczej. Spotkanie miało charakter roboczy i dotyczyło w głównej mierze kwestii organizacyjnych i administracyjnych związanych z rozpoczęciem realizacji operacji.